Kan ik volledig overstappen op zonne-energie?

  • Categorie: Duurzaamheid
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Zonne-energie is duurzame energie en met behulp van zonnepanelen kun je zonne-energie omzetten naar wisselstroom. Dat je kunt gebruiken om je woning van elektriciteit te voorzien. Steeds meer huishoudens kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen. Ondanks dat het een vrij pittige investering is. Je eigen energie opwekken zorgt in ieder geval voor een veel lagere energierekening en binnen 7 tot 9 jaar heb je de investering ook weer terugverdiend. Maar is het mogelijk om volledig over te stappen op zonne-energie? In dit blog geven wij hier antwoord op.

Afhankelijk van aantal zonnepanelen

Of je volledig kunt overstappen op zonne-energie is in eerste instantie afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je op het dak kunt plaatsen. Je hebt immers een bepaald aantal zonnepanelen nodig om de energie op te wekken die je op jaarbasis nodig hebt. De eerste stap is om te berekenen hoeveel kWh je op jaarbasis verbruikt. En houdt hier dan ook rekening met eventuele veranderingen. Bijvoorbeeld als je meer gaat thuiswerken of een elektrische auto gaat aanschaffen. Dit soort veranderingen kunnen het verbruik beïnvloeden.

Wattpiek van zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen die je kunt plaatsen is niet het enige waar je rekening mee moet houden, want ook het soort paneel dat je kiest kan bepalen of je zonnepanelen genoeg energie opwekken om je woning van elektriciteit te voorzien. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek en je moet er ook rekening mee houden dat een zonnepaneel maximaal 90% van het vermogen kan opwekken. Kortom, een zonnepaneel met een Wattpiek van 300 kWh zal maximaal 270 kWh aan energie kunnen opwekken.

Het voorbeeld

Met deze cijfers kun je al een globale berekening maken in hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om genoeg energie op jaarbasis te kunnen opwekken. Stel dat jouw huishouden 3.500 kWh op jaarbasis verbruikt, dan heb je dus 3.500 / 270 = 12,96 zonnepanelen nodig. En dat rond je natuurlijk netjes af naar boven. Dus met 13 zonnepanelen op je dak kun je voor een heel jaar jouw huis van energie voorzien. Toch?

Aantal zonuren

Je moet er natuurlijk ook rekening mee houden dat de zon niet 24 uur per dag volop schijnt. In de winter- en herfst maanden leveren zonnepanelen veel minder op dan in de zomer en in de lente. Dus die rekensom die je eerder hebt gemaakt gaat niet helemaal op. Nu kun je dat eventueel wel compenseren door meer zonnepanelen te plaatsen als dat mogelijk is, maar niets is zo verraderlijk als het weer. Dus hoeveel zonuren je precies op jaarbasis hebt is moeilijk in te schatten.

Ligging van het dak

De ligging van het dak speelt ook een belangrijke rol in hoeveel zonnepanelen opleveren. Het meest ideale is dat zonnepanelen op een dag dat op het zuiden ligt liggen. Bij een minimale afwijking leveren zonnepanelen al circa 10% minder op dan dat je hebt uitgerekend. Bijvoorbeeld als zonnepanelen geheel of gedeeltelijk op het Zuid-Westen of het Zuid-Oosten zijn gericht.

De hamvraag

Kun je met deze kennis volledig overstappen op zonne-energie? Ja, dat kan! Maar het is niet slim om je alleen op zonne-energie te focussen. Op het moment dat je minder energie opwekt dan dat je nodig hebt, heb je toch nog de normale stroomtoevoer nodig om alles binnen je huishouden draaiende te houden. Dus je kunt nog geen volledig afscheid nemen van je energiecontract en het is ook goed om de opgewekte energie te salderen. Wat je dan eigenlijk doet is je opgewekte energie delen over de maanden van het jaar. Een deel van de energie is dus afkomstig uit de reserves die je zelf hebt opgewekt en een deel is afkomstig van de energievoorraden van de energiemaatschappij.

Zijn zonnepanelen dan wel interessant?

Een goede vraag en ja! Sowieso zijn zonnepanelen interessant als je de mogelijkheid en het budget hebt om ze te plaatsen. Je kunt groene en duurzame energie opwekken en je bent dus milieubewust bezig! Terwijl je ook nog eens flink op je energierekening kunt besparen en zelfs van belastingvoordeel kunt profiteren als je jezelf als ondernemer bij de Kamer van Koophandel registreert. En vergeet ook niet dat je de energie die is opgewekt en overblijft tegen een vergoeding kunt terugleveren aan de energiemaatschappij. En wist je ook dat je bij een aantal gemeente nog steeds kunt aankloppen voor een subsidie als je het huis wilt verduurzamen? Op die manier kun je dus relatief goedkoop zonnepanelen plaatsen en binnen 7 tot 9 jaar de investering terugverdienen. En je mag ook niet vergeten dat de waarde van je woning stijgt als je zonnepanelen plaatst of laat plaatsen.