Maak een lichtplan voor je woonkamer

lichtplan woonkamer

Het kan best lastig zijn om de juiste verlichting te vinden voor in je woonkamer. Er zijn zo veel verschillende soorten verlichting te vinden en dan is het ook nog eens zo dat niet iedere lamp geschikt is voor iedere ruimte. Voordat je gaat kijken voor verlichting is het aan te raden om voor jezelf te bedenken welk doel de verlichting heeft. In deze blog lees je meer over het maken van een lichtplan voor je woonkamer.

Welke soorten verlichting zijn er?

Als je het hebt over soorten verlichting, dan kan je die onderverdelen in drie verschillende categorieën. Deze categorieën zijn:

  • De basisverlichting
  • Sfeerverlichting
  • De accentverlichting
  • Functionele verlichting

De basisverlichting

Van basisverlichting mag je verwachten dat het genoeg licht geeft dat je kamer voldoende wordt verlicht. Basisverlichting is een combinatie van lichtinval dat door een raam naar binnen komt en licht dat van lampen afkomt.  Basis licht verspreid zich door de hele woonkamer heen. Het geeft een rustig gevoel en zorgt voor een regelmatig geheel als het gaat om licht.

Je zou het kunnen vergelijken met natuurlijk daglicht, het voelt dan ook heel fijn aan voor je ogen. Voor en goede basisverlichting zou je gebruik kunnen maken van vloerlampen, plafonnières en hanglampen.

De sfeerverlichting

Wanneer je gebruik maakt van sfeerverlichting speelt het ontwerp en de uitstraling van de lamp ook een rol. De keuze voor een stoere industriële verlichting kan eraan bijdragen dat je hele woonkamer opleeft. Dat wat een lamp karakter geeft, is de vormgeving en de kleur van de lamp.

Vaak zijn het lampen die weinig licht geven, maar wel een hele fijne sfeer brengen. Als het om sfeerverlichting gaat, maakt het niet heel veel uit wat voor lamp je dan gebruikt. Het is het geheel dat het vormt, samen met de lichtbron die gebruikt wordt.

De accentverlichting

Met accentverlichting wordt een bepaalde plaats onder de aandacht gebracht. Zo kan je denken aan een spot die op een schilderij gericht is. Maar ook een lamp die je plantenhoek onder de aandacht brengt is een voorbeeld van accentverlichting. Vaak wordt voor accentverlichting spots, wandlampen, tafellampen en bureaulampen gebruikt.

De functionele verlichting

Bij functionele verlichting gaat het erom dat je een specifieke plek verlicht hebt. Een bureaulamp is een goed voorbeeld van zo een functionele verlichting. Vooral voor de keuken is een goede functionele verlichting erg belangrijk. Lampen om een goed accent mee neer te zetten zijn tafellampen, bureaulampen en spots.

Hoe maak je een lichtplan voor je woonkamer?

  • Teken een plattegrond van je woonkamer

Als je een globale schets hebt gemaakt van je kamer kom je al een heel eind voor het maken van een lichtplan

  • Welke activiteiten vinden waar plaats?

Geef op de tekening aan waar je leest, eet, televisie kijkt of werkt. Ook als je een andere activiteit wil gaan doen ergens in je kamer kan je dat aangeven. Als je hier goed over na hebt gedacht zal je de juiste lampen kiezen die voor de juiste sfeer te kunnen zorgen in je woonkamer.