Neem deze zomer airco in huis!

airco

Vanmorgen werd bekend gemaakt in het nieuws dat het vanaf volgende week maar liefst 42 (!) graden kan worden in Nederland. Als dit daadwerkelijk zou gebeuren, worden alle warmterecords verbroken. Het is natuurlijk maar de vraag of je daarop zit te wachten, maar 1 ding is zeker: verkopers van airco’s kunnen de komende tijd flink wat extra omzet verwachten. Is een airco wat voor jou? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe airconditioning?

Voordelen van een airco in huis

Je bent vast weleens op vakantie geweest naar een warm land, waar je in huis gebruik maakte van een airco. Wat veel mensen dan ervaren is een koude bries die op hun af komt, wat voor heerlijke verkoeling zorgt. Een airconditioner is echter veel meer dan een apparaat dat koude lucht de woning in blaast. Hieronder vertellen we de voor- en nadelen van een airco:

Voordelen

  • Een airco geeft uiteraard verkoeling op warme dagen
  • Maar het geeft ook juist warmte in de winter
  • Het zorgt voor schone, gefilterde lucht
  • Zorgt voor een besparing op je stookkosten, zeker nu
  • Maakt wonen, werken en slapen in huis aangenamer

Nadelen

  • Teveel verschil tussen warmte en kou kan voor verkoudheidsklachten zorgen
  • Is in de aanschaf niet erg goedkoop, maar op lange termijn bespaar je er vaak op vanwege lagere stookkosten

Een airco verlaagt je stroom- en gasverbruik

Met de huidige torenhoge gasprijzen van dit moment, is een besparing hierop altijd meegenomen. Een airco zorgt ervoor dat je je verwarming niet meer aan hoeft te doen. Je verbruikt enkel stroom, en deze tarieven zijn een stuk lager dan gasprijzen. Het energieverbruik van een moderne airco is ook een flink stuk verbeterd, waardoor de apparaten energiezuiniger zijn geworden.

Airco voor meerdere ruimtes en woonlagen

Je hebt airco’s voor slechts één woonruimte en voor meerdere. En zelfs meerdere woonlagen. Je kunt dus ook met een airco je hele woning verwarmen en verkoelen. Als je meerdere ruimtes wil verkoelen, heb je een multi split systeem nodig. Daarmee kan je twee tot vijf woonruimtes tegelijkertijd verkoelen. Uiteraard geldt hierbij wel dat je met meerdere ruimtes ook meer zal moeten betalen voor de aanschaf en hogere energiekosten hebt.

Wat kost een goede airco?

Een airco kan je voor meerdere woonlagen toepassen of voor bijvoorbeeld alleen de zolder. In het laatste geval moet je al snel denken aan een aanschaf en installatie vanaf € 3000,- en dat kan oplopen tot zo’n € 5000,-. Er zijn ook goedkopere oplossingen, zoals een mobiele airco of een airco die enkel voor één ruimte benut wordt. Laat je airconditioner altijd monteren en installeren door een betrouwbaar partij.