Stinkende kliko schoonmaken? Zo gedaan met deze schoonmaaktips

  • Categorie: Tips
  • 12 juni 2022
  • Geschreven door: René Dekker
stinkende kliko schoonmaken

De grootste ergernis van het hebben van een kliko is toch wel de geur die eruit komt als je de deksel open doet om er nog iets bij in te gooien. Helemaal in de maanden dat de zon de hele dag schijnt en de temperaturen stijgen zijn die geuren soms echt vreselijk. Daarom is het belangrijk dat je je kliko na het legen goed schoonmaakt voordat je deze weer in gebruik gaat nemen. Deze blog gaat over hoe je je kliko het makkelijkst schoon kan maken en wat je ervoor nodig hebt om je kliko schoon te maken.

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van je kliko?

Om te beginnen zou je hiervoor een hogedrukreiniger kunnen gebruiken. Als je die niet hebt kan je dit ook gewoon doen met de tuinslang. Gebruik hier dan de sproeikop voor die een harde straal afgeeft. Hiermee haal je het vuil het makkelijkst uit en van de kliko af.

Naast de watervoorziening heb je ook nog een schrobber, een bezem of een ragebol nodig waarmee je de kliko lekker schoon kan borstelen. Daarnaast heb je natuurlijk een microvezel doekje nodig en schoonmaakazijn of alles reiniger.

Goed poetsen

Om je kliko goed schoon te krijgen is het belangrijk dat je eerst met de hogedrukspuit of de tuinslang het grove vuil uit en van je kliko afspoelt. Dit kan je het best doen door de kliko op zijn kant te leggen.

Nadat je de kliko uitgespoeld hebt kan je er een sopje van water en schoonmaakazijn in gieten. Borstel dan met dit sopje de hele kliko schoon. Dit heeft twee voordelen. De onaangename geur verdwijnt uit je kliko en ongedierte zal op een flinke afstand van je kliko vandaan blijven. Zij houden namelijk helemaal niet van azijn of de geur ervan.

Goed drogen

Na het poetsen is het belangrijk dat de kliko goed droog gemaakt wordt. Dit kan je doen met behulp van het microvezeldoekje dat je klaar had gelegd voor deze klus. Zet daarna de kliko op zijn kop neer, met de deksel open en laat hem goed drogen voordat je hem weer gaat gebruiken.

Kranten op de bodem

Als de kliko droog is kan je oude kranten op de bodem van je kliko leggen. Dit zorgt ervoor dat er geen afval aan de bodem van je kliko kan blijven plakken. Hiermee hou je de kliko langer schoon en hoef je hem minder vaak zo uitgebreid te poetsen.

Laat de kliko goed doorluchten

Zorg ervoor dat de kliko goed door kan luchten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een houten blokje of een baksteen tussen de deksel en de rand van de kliko te klemmen. Hoe meer je de kliko doorlucht, hoe minder je last zal hebben van de stank.

Met deze tips zorg je er dus voor dat je altijd een schone en fris ruikende kliko in je tuin hebt staan. Een kliko waar je geen last van hebt als het gaat om de nare geurtjes en waar het ongedierte met een grote boog omheen zal lopen.