Vogels in de tuin? Met deze ideeën komen ze zeker op bezoek

  • Categorie: Tips
  • 12 juni 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Als je een liefhebber bent van vogels in je tuin zijn er altijd dingen die je kan doen om meer vogels naar je tuin toe te lokken. Genieten van het heerlijke gekwetter van de vogels en het rondfladderen in je tuin. Dat wil toch iedereen, een levende tuin? Toch zijn er ook zijn er dingen die je juist achterwege zou kunnen laten om meer vogels in je tuin te krijgen. In deze blog lees je alles over wat je zou kunnen doen of weglaten om meer vogels in je tuin te krijgen.

Het aanleggen van een grasveldje in je tuin

Misschien denk je wat heeft gras nu eigenlijk te maken met het krijgen van vogels in je tuin? Dat is heel simpel uit te leggen. Gras trekt vogels aan omdat vogels tussen het gras insecten en wormen vinden waar ze op kunnen jagen. Naast het gras zou je boomschors of grind kunnen gebruiken voor paden in je tuin.

Gebruik bodem bedekkende planten

Een variatie aan hoge en lage bodembedekkende planten zorgen ervoor dat er veel insecten in je tuin gaan leven. Deze insecten trekken dan weer vogels aan, want de vogels jagen op deze insecten. De uitgebloeide bloemen van deze planten nemen de vogels weer mee om een nest mee te kunnen bouwen.

Leg een kleine vijver aan in je tuin

Als je van vogels wil genieten in je tuin zou je een kleine vijver aan kunnen leggen. Vogels worden dan naar de vijver toegetrokken om lekker te drinken en te badderen in de vijver. Vind je een vijver wat overdreven, dan zou je ook een waterschaal in je tuin neer kunnen zetten.

Wat zijn de dingen die je juist niet moet doen?

Stel het snoeien van de bomen en struiken zoveel mogelijk uit tot in het voorjaar. Hiermee voorkom je dat je de nesten die gebouwd zijn verstoord, zo kunnen de vogels rustig en veilig broeden. Snoei niet alle struiken tegelijk, zijn bieden schuilplaats aan de vogels. De bessenstruiken pas snoeien als alle bessen eraf zijn.

Jonge vogels met rust laten

Als je jonge vogels in je tuin hebt, laat deze dan zo veel mogelijk met rust. Ouders zijn altijd in de buurt van hun jonge vogels. Als je je met deze jonge vogels gaat bemoeien kan het zijn dat de ouders de jonge vogels af gaan stoten.

Laat eenjarige planten staan tot het voorjaar

Haal de eenjarige planten niet eerder dan in het voorjaar uit je tuin vandaan. Doe dit pas in het voorjaar. Zaadetende vogels halen hier nog voeding uit en vlinders kunnen er hun eitjes in kwijt. Uitgebloeide planten hebben dus wel degelijk nog een functie.

Laat de afgevallen bladeren liggen

Haal de afgevallen bladeren in het najaar ook niet meteen weg. Gedurende de koude maanden kunnen vogels tussen deze bladeren nog altijd voering vinden. Deze bladeren zijn plaatsen waar veel insecten tussen gaan leven. Hier kunnen de vogels dan weer op jagen.