Waarom zijn de gasprijzen zo hoog?

  • Categorie: Duurzaamheid
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
hoge gasprijzen

De prijzen voor gas en elektriciteit gaan door het dak en veel huishoudens hebben of krijgen te maken met financiële problemen als gevolg van deze bizarre prijsstijgingen. Je zou toch denken of op zijn minst hopen dat de gasprijzen dalen, maar daar hoeven we op korte termijn niet op te rekenen. Maar waarom zijn de gasprijzen zo hoog en wat kunnen we de komende tijd nog verwachten? In dit blog geven wij hier antwoord op.

Vraag en aanbod

Om goed te begrijpen hoe gasprijzen worden beïnvloed is het goed om te weten dat energiemaatschappijen gas inkopen. Zowel in het binnen- als in het buitenland. De prijs wordt bepaald op basis van vraag en aanbod. Op dit moment is de vraag naar gas hoger dan het aanbod en dat zorgt er dus voor dat de prijzen per kubieke meter gas flink omhoog schieten. De aanbieders hoeven niets met de prijzen te doen, want ze raken de gasvoorraad toch wel kwijt. Er is altijd wel een maatschappij die de vraagprijs betaalt en de energiemaatschappij rekent dit dus ook door aan haar klanten. Daarom heb jij nu opeens een torenhoge energierekening.

Waarom is het aanbod lager dan de vraag?

Als je het nieuws volgt kun je zelf wel invullen waarom aardgas zo duur is. Denk dan aan zaken zoals de gaskraan die in Groningen is dichtgedraaid en wat te denken van de recente ontwikkelingen in Oekraïne? En dan nog maar te zwijgen over het feit dat landen die veel gas produceren, zoals landen in het Midden-Oosten, Rusland en Noorwegen het gas liever bewaren voor hun eigen inwoners. Of ze verkopen het aan landen die grof geld betalen. Zo gaan veel gasvoorraden op dit moment naar China en andere landen in Azië. Dit zijn problemen die de prijs van gas sterk beïnvloeden en waar wij als gebruikers uiteindelijk dus de dupe van zijn.

Kunnen we niet gewoon zelf weer de kraan opendraaien?

De gaskraan in Groningen weer opendraaien zou een oplossing kunnen zijn om het probleem met de gasvoorraad tijdelijk op te lossen, maar we weten allemaal welke ellende daarmee gepaard gaat. Dus dat dit als last resort wordt gebruikt is goed te begrijpen. En het is ook geen simpele kwestie om zelf aardgas te winnen en te distribueren, want alleen al in Nederland zijn er tig energiemaatschappijen die maar al te graag de gasvoorraad willen inkopen. Met andere woorden, ze concurreren elkaar het veld uit en moeten de torenhoge inkoopprijzen toch weer terugverdienen. Kortom, er verandert nauwelijks tot niets aan de gasprijzen voor de gebruikers.

Kunnen we een kantelpunt verwachten?

Er is ergens goed nieuws, want veel landen zoals Noorwegen zijn bezig om de gasproductie te verhogen. Wanneer de voorraden en reserves weer op niveau zijn vindt er ook een verschuiving plaats in de vraag en aanbod. En dan gaan de inkoopprijzen ook weer dalen. Toch zit er wel een zwart randje aan deze ontwikkeling, want de gebruikers zitten immers niet aan de onderhandeltafel en hebben feitelijk geen flauw idee wat de inkoopprijzen zijn. Dus als de energiemaatschappijen het gas goedkoper kunnen inkopen en de kaken stijf op elkaar houden, weet niemand dat de gasprijzen zijn gedaald. Met andere woorden, er is geen garantie dat dan ook de gasprijzen dalen en dat wij gebruikers minder voor gas gaan betalen!

Hoe kan ik zelf bijdragen aan een oplossing?

De hoge prijs voor lief nemen en je tot het kantelpunt blauw betalen aan de energierekening is een optie, maar voor veel huishoudens is dit simpelweg niet haalbaar. Om financiële problemen te voorkomen of niet erger te laten worden kunnen mensen wel actie ondernemen om meer controle over de energierekening te krijgen. Door bijvoorbeeld minder te stoken. Dat is niet prettig, maar misschien een noodzakelijk kwaad. Toch zijn er ook nog een aantal tussenstappen te ondernemen voordat je de kachel compleet dichtdraait. Hieronder geven we een paar handige tips en trucs in hoe je kunt besparen op je energierekening.

 

  • Installeer een warmtepomp als je die mogelijkheid hebt.
  • Laat slimme meters plaatsen om meer controle te krijgen over je energieverbruik.
  • Installeer slimme radiatorknoppen en thermostaten die de verwarming alleen activeren als dat nodig is.
  • Installeer slimme verlichting met eventueel bewegingssensoren in de badkamer en het toilet.
  • Vervang apparaten die veel stroom verbruiken, zoals verouderde koelkasten, wasmachines en televisies.
  • Isoleer de woning met aanbrengen van muurisolatie, plaatsen van dubbel glas en het plaatsen van tochtstrips bij deuren en kozijnen.
  • Draai niet te snel de kachel op en pak eerst even een trui of een deken als je op de bank zit.