Wat heb je nodig voor een goede werkkamer?

gezellige thuiswerkplek

We werken steeds vaker vanuit huis. Of je nu in loondienst bent of freelancer. Thuiswerken wordt steeds populairder, maar veel mensen onderschatten nog steeds het nut van een goede werkkamer. Een werkkamer waar je geconcentreerd kunt werken is nog steeds van cruciaal belang. Vooral als het huishouden uit meerdere personen bestaat. In onze blog geven wij een aantal handige tips en trucs over wat je nodig hebt voor het inrichten van een goede en inspirerende werkkamer.

Koop een vaste PC

We beginnen met het belangrijkste onderdeel in de werkkamer, namelijk de laptop! Hoogstwaarschijnlijk heb je een laptop van de zaak waar jij je werkzaamheden op verricht en natuurlijk kun je even wat werk verzetten als je aan een eettafel zit of in je huispak op de bank neerploft. Maar het is allerminst goed voor het lichaam. Achter een bureau zitten is beter voor je rug, nek en schouders, maar op een laptop werken zorgt ervoor dat je gekromd achter het bureau zit. Schaf daarom een vaste PC met een grote monitor aan. Het is niet alleen beter voor je lichaam, maar ook voor je ogen. Je kunt op een beeldscherm veel beter kijken en ook veel beter je werk doen. Je kunt eventueel ook alleen een monitor kopen en daar de laptop op aansluiten. Dan heb je feitelijk hetzelfde doel bereikt.

Een goed bureau

De laptop of de PC moet je wel kunnen neerzetten en daarom ga je op zoek naar een goed bureau. Een goed bureau is vooral een bureau dat aan je wensen voldoet en waar je lekker aan kunt zitten. Materialen en kleuren maken weinig uit. Hier komt vooral de persoonlijke smaak om de hoek kijken. Het is wel belangrijk om een model te kiezen dat je kwijt kunt. Een bureau kan behoorlijk wat ruimte in beslag nemen en je moet dus wel op zoek gaan naar een bureau die in jouw werkkamer past. Een mooie optie om te overwegen is een zit/sta bureau. Deze zijn handmatig of elektronisch in hoogte te verstellen en af en toe staand werken is ook weer goed voor het lichaam.

Een goede bureaustoel

Logischerwijs heb je ook een goede en ergonomische bureaustoel nodig. Met een beetje geluk zit je gemiddeld 7 tot 8 uur per dag op deze stoel en je moet dus wel optimaal comfort hebben. Een ergonomische stoel zorgt er ook voor dat je in een natuurlijke houding achter het bureau zit en dat je geen last krijgt van spieren en gewrichten. Het klinkt vreemd, maar gamingstoelen zijn hier echt perfect voor! Deze stoelen zijn comfortabel en voorzien van extra steunkussens voor zowel de rug als de nek. Deze stoelen zijn vaak ook helemaal naar de vorm van het lichaam te verstellen.

Geconcentreerd werken

Een werkkamer moet je kunnen afsluiten. Zeker als je geconcentreerd moet werken. Toch ontkom je er niet aan dat je jouw spelende kinderen hoort of het telefoongesprek van je vrouw of vriendin op de voet kunt volgen. Zeker als het huis iets minder goed geïsoleerd is. Je kunt toch geconcentreerd werken door bijvoorbeeld een headset met noise cancellation aan te schaffen. Deze techniek zorgt ervoor dat vervelende omgevingsgeluiden worden geweerd en zo kun je dus in de concentratie modus blijven. Daarnaast kun je de headset ook goed gebruiken als je muziek wilt luisteren of als je op afstand moet vergaderen via Zoom of Teams.

Maak het sfeervol

Met een beetje geluk zit je ook gemiddeld 40 uur per week in je werkkamer en dan kan het best wel eenzaam worden. Maak het dan ook gezellig! Zet leuke accessoires neer, zoals fotolijstjes of schilderijen waar je geïnspireerd door raakt. Heb je genoeg ruimte? Zet er dan een leuke tweezitter neer waar je even tussen het werk door op adem kunt komen. Hier zijn geen spelregels aan verbonden en je moet vooral de werkkamer inrichten waar jij gelukkig van wordt. Toch is het verstandig om bijvoorbeeld voor veel geel gekleurde accessoires te kiezen. Of om één wand geel te maken. Geel is namelijk een energieke kleur die ook stimulerend werkt.