Babykamer inspiratie

Babykamer inspiratie nodig?

De inrichting van de babykamer vormt voor ouders een belangrijk onderdeel van de voorpret. Het is ook het eerste wat ze als ouders voor hun nog ongeboren spruit kunnen doen. Bij het inrichten van de babykamer moet er niet alleen rekening worden gehouden met de uitstraling, ook de veiligheid vormt een zeer belangrijk aandachtspunt. Door de nodige babykamer inspiratie op te doen creëer je pas echt een leuke, veilige ruimte voor je kindje om in te vertoeven.

Uit welke basisonderdelen bestaat de inrichting van een babykamer?

Bij het inrichten van een babykamer is het belangrijk om te beginnen bij het begin. Dit betekent dat er in eerste instantie goed moet worden nagedacht over de basisonderdelen die zijn vereist voor deze kamer. De volgende zaken zal je in ieder geval altijd willen aanschaffen:

  • Een wiegje of een ledikantje met matras en hoeslaken;
  • De nodige opbergruimte voor al die leuke babyspulletjes;
  • Een commode en een aankleedkussen om je kleine spruit op te verzorgen;
  • Gordijnen om de kamer goed te verduisteren en een leuk nachtlampje;
  • Een thermometer waarmee je de temperatuur in de kamer in het oog houdt;

Naast bovenstaande zaken is het in de praktijk ook altijd een goed idee om een comfortabele stoel in de babykamer neer te zetten. Wellicht zal je, je kindje best een aantal keer op de schoot moeten nemen en ook tijdens het geven van bijvoorbeeld borstvoeding kan een comfortabele stoel van cruciaal belang zijn. Eventueel zou een schommelstoel ook een goede keuze kunnen zijn.

Hoe kan je het beste de babykamer decoreren?

Voor een babykamer decoreren geldt dat er bij het maken van elke keuze rekening moet worden gehouden met de gezondheid van de baby. Neem nu bijvoorbeeld het verven of behangen van de babykamer. De kans is ontzettend groot dat jij daar meteen bij denkt aan alle mogelijke leuke kleurtjes en printjes die tot de mogelijkheden behoren. Echter is het vooral van belang om stil te blijven staan bij de gevaarlijke stoffen die in verf, behanglijm en oplosmiddelen kunnen zitten.

Voor heel wat toekomstige moeders geldt dat ze graag zelf een bijdrage willen leveren aan de realisatie van de babykamer. Echter, de gevaarlijke stoffen die je in kan ademen zijn niet alleen schadelijk voor jou, maar ook voor je ongeboren kindje. Laat dit karwei dus bij voorkeur over aan je partner of besteed het uit aan een professional. Begin bovendien ook altijd tijdig met verven en behangen. Maak verder gebruik van veilige producten en zorg voor een goede ventilatie in de ruimte.

Welke kleuren gebruiken bij een babykamer decoreren?

In het merendeel van de gevallen is het zo dat ouders graag de kleuren in de babykamer willen afstemmen op het geslacht van hun nog ongeboren kindje. Dat is een leuk idee, maar uiteraard is dit geen absolute vereiste. Verschillende kleuren kunnen bijvoorbeeld goed tot hun recht komen in zowel een meisjes- als een jongenskamer. Denk hierbij aan de kleuren oranje, geel en groen. Felle kleuren kunnen ervoor zorgen dat de kamer levendig oogt, maar anderzijds kunnen ze je baby ook onrustig maken. Het wordt omwille van deze reden vooral aangeraden om bij een babykamer decoreren te kiezen voor lichte, zachte kleuren.

Wil je toch wat extra leven in de kamer realiseren? Dan kan je daarvoor gebruikmaken van enkele in het oog springende accessoires. Denk hierbij aan:

  • Muurstickers;
  • Naamletters;
  • Een grote knuffel;
  • Eén of meerdere leuke lampen;

Wil je de babykamer een extra persoonlijke touch kunnen geven? Dan kan je ook altijd overwegen om enkele leuke foto’s aan de muur te hangen.

Veilig een babykamer inrichten doe je met deze tips

Een babykamer inrichten betekent in de praktijk grondig stil te blijven staan bij de veiligheidseisen waar deze ruimte aan moet voldoen. Uiteraard is het in eerste instantie van belang om ervoor te zorgen dat de commode evenals het wiegje voldoen aan de veiligheidseisen. Dit gezegd hebbende zijn er ook nog een aantal andere zaken waar er aandacht aan moet worden besteed. Denk hierbij in eerste instantie aan het goed verwarmen en ventileren van de babykamer. Een temperatuur van zo’n 16 à 18 graden wordt als optimaal gezien. Bovendien is ook zorgen voor een constante ventilatie altijd een goed idee. Verder wordt het bij het inrichten van de babykamer vooral aangeraden om stil te blijven staan bij de plaats waar het babybedje wordt neergezet.

De plaats van het babybedje is van belang omdat er toch best met een aantal zaken rekening moet worden gehouden. Niet alleen mag het bedje bijvoorbeeld niet nabij een verwarmingselement staan, daarnaast zet je ze uiteraard ook niet neer in de volle zon. Voorkom verder ook dat het bedje in de tocht komt te staan. Baby’s staan erom bekend zeer vatbaar te zijn voor tocht waardoor ze er snel ziek door kunnen worden. Bepaal bij de inrichting van een babykamer altijd eerst de locatie van het babybedje en implementeer daarna pas de andere elementen in de ruimte.

Voorzie de stopcontacten van een beschermplaatje

In eerste instantie lijkt de bovenstaande tip misschien een beetje overbodig in een babykamer, maar dat is het niet. Je wil het als ouder niet meemaken dat je baby uit nieuwsgierigheid zijn of haar vingertjes in het stopcontact steekt. Door een beschermplaatje te voorzien wordt dit onmogelijk.

Begin tijdig met het opdoen van babykamer inspiratie!

Naarmate het einde van de zwangerschap dichterbij komt zijn er plots ontzettend veel zaken die nog geregeld dienen te worden. Bovendien bestaat de kans altijd dat je kindje iets vroeger dan gepland ter wereld zal komen. Omwille van deze reden is het altijd goed om zo snel mogelijk werk te maken van de babykamer. Tijdig beginnen met het opdoen van de nodige inspiratie voor de babykamer is dan ook geen overbodige luxe. Op deze manier kan je over alles voldoende lang nadenken waardoor je met zekerheid de beste keuzes zal maken. Gun jezelf als ouder ook de mogelijkheid om optimaal te kunnen genieten van de voorpret die gepaard gaat met het realiseren van een babykamer en voorkom dat het eerder een vluchtig werkje wordt.