Kinderkamer inspiratie

Van je babykamer een kinderkamer maken? Laat je inspireren

Kinderkamer inspiratie opdoen is iets waar je in de praktijk vaak beter niet al te lang mee kan wachten. Eenmaal je kindje de leeftijd van 2 jaar heeft bereikt heeft hij of zij officieel de babyperiode achter zich gelaten. Bij de status van een peuter hoort uiteraard ook een echte kinderkamer! Dat compleet met kindermeubels, een leuk speelhokje om in te vertoeven en natuurlijk leuke muurstickers! Zo creëer je voor jouw kind een geweldige leuke kamer om in te vertoeven.

Waar moet je op letten bij het inrichten van een kinderkamer?

Voor de inrichting van een babykamer geldt dat er in de praktijk vaak gebruik wordt gemaakt van een uitzetlijst. Bij het inrichten van een kinderkamer is dat niet nodig. Je kan als ouder dan ook eigenlijk helemaal zelf bepalen wanneer je wat aanschaft. Enkele zaken waar je bij de inrichting van een kinderkamer wel graag rekening mee zal willen houden zijn de volgende:

  1. De aankoop van een groter bed;
  2. Het aanschaffen van één of meerdere grote(re) kasten;
  3. Het kopen van een leuk zithoekje waar je kind in kan vertoeven;

Naarmate je kind groeit zal je kunnen vaststellen dat ook zijn of haar kleding meegroeit. Omwille van deze reden zal ook de inrichting van de kinderkamer als het ware mee moeten evolueren. Niet alleen de kleding van je kindje wordt groter, daarnaast zal hij of zij ook behoeften hebben aan meer en vooral grotere spullen. Boeken gaan een bepaalde hoeveelheid ruimte in beslag nemen en ook het speelgoed zal al snel een stuk groter uitvallen. Al deze verschillende zaken zorgen ervoor dat de aankoop van een grote(re) kast zich al snel zal opdringen. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat je afstand hoeft te doen van de oude kasten. Bij voldoende ruimte kan je deze gewoon laten staan.

Wanneer is een groter bed een vereiste voor je kind?

Van zodra je kindje uit het ledikantje kan klimmen is het tijd geworden om een juniorbed te kopen. Wat dit betreft kan je een keuze maken uit verschillende opties, namelijk:

  • Een eenpersoonsbed;
  • Een speciaal peuterbedje;

Tegenwoordig kiezen veel ouders meteen voor de aankoop van een eenpersoonsbed. Deze keuze heeft als belangrijkste voordeel dat je kindje er niet uit zal groeien. Het nadeel is evenwel dat er bij een dergelijk bed geen sprake is van een beveiliging zoals een valhekje. Is deze veiligheid voor jou als ouder een must? Dan zal de keuze voor een speciaal peuterbedje wellicht al snel zijn gemaakt.

Waar rekening mee houden bij meubels kopen voor in de kinderkamer?

Bij een kinderkamer inrichten dient er uiteraard met nog meer zaken rekening te worden gehouden dan wanneer je eender welke andere kamer in huis zou gaan inrichten. Zo is het bijvoorbeeld zeer belangrijk dat de kindermeubels niet over scherpe hoeken beschikken. Daarnaast is ook een optimale stabiliteit een belangrijke vereiste.

Bedenk bovendien ook dat kindermeubels bij voorkeur eenvoudig schoon te maken moeten zijn. Op een gekleurde kast zijn vlekken bijvoorbeeld vaak veel minder snel zichtbaar dan op een wit exemplaar het geval zou zijn. Verder geldt dat een stoel van kunststof bijvoorbeeld (nog) eenvoudiger schoon te maken is dan een exemplaar gemaakt uit leder. Ben je van plan om enkele cozy kussens te kopen voor in de kinderkamer? Controleer dan altijd of je deze gewoon in de wasmachine kan stoppen of je ze met de hand moet wassen.

Hoe maak je het gezellig in een kinderkamer?

De kinderkamer moet voor je kind een bijzonder fijne ruimte worden waar hij of zij zich goed in voelt en bovendien ook graag in vertoeft. Voor kinderen geldt dat ze vaak zeer veel tijd doorbrengen op hun kamer. Dat niet alleen om er te rusten, maar ook om er bijvoorbeeld leuk te spelen. Het is dan ook altijd een goed idee om deze kamer zo gezellig mogelijk in te richten. Dit vereist niet altijd zeer grote ingrepen, in tegendeel. Een kleine extra touch zou bijvoorbeeld al een verschil kunnen maken. Wil jij ook graag een echt gezellige kinderkamer voor je kind realiseren? Dan is het zeker de moeite waard om rekening te houden met de onderstaande drie interessante tips.

Tip 1: Een vloerkleed doet het altijd goed

Op een gegeven moment zal je kind te groot worden om verschoond te worden op de commode. Een mooi vloerkleed kan dan een perfecte uitkomst bieden. Niet alleen ligt je peuter lekker zacht en comfortabel, daarnaast vergroot dit ook het comfort voor jou als ouder. Vloerkleden voor kinderkamers zijn tegenwoordig te kopen in de meest uiteenlopende stijlen waardoor ze ook het speelse karakter van een kinderkamer ten goede komen. Het spreekt voor zich dat je kindje er eveneens op een veilige en comfortabele manier op kan spelen. Dit is eigenlijk één van de eerste (decoratieve) objecten die je zou moeten kopen voor in de kinderkamer.

Tip 2: Richt de kinderkamer in met verschillende zones

Bij een kinderkamer inrichten is het altijd een goed idee om te werken met verschillende zones. Door de ruimte in verschillende zones op te delen creëer je niet alleen overzicht, maar ook rust bij je peuter. Enkele zones waar je voor zou kunnen kiezen zijn de volgende:

  1. Een speelhoekje;
  2. Een voorleeshoekje;
  3. Een slaaphoekje;

Het inrichten van knusse hoekjes zal de kinderkamer voor jouw kind zomaar nog aantrekkelijker maken. Dit niet in het minst omdat er ook een gevoel van geborgenheid door wordt gecreëerd.

Tip 3: Muurstickers zijn een prima vorm van decoratie

Wil je graag de kinderkamer decoreren? Dan zal je kunnen vaststellen dat muurstickers zeker een interessante optie kunnen zijn om te overwegen. Ondanks hun sterke decoratieve eigenschappen is het zo dat ze minder in het zicht springen in vergelijking met bijvoorbeeld behang. Het enige nadeel is dat muurstickers in de praktijk vaak vrij duur zijn. Wil je liever kiezen voor een voordeliger alternatief? Dan zou je bijvoorbeeld ook een muurschildering kunnen overwegen. Met een beetje creativiteit en handigheid zou je deze zomaar helemaal zelf kunnen maken. Op deze manier geef je de kinderkamer uiteraard een extra persoonlijke touch.