Tuin inspiratie

Tuin verbouwen? Laat je inspireren

Het veranderende weerbeeld en dan vooral de stijgende temperaturen zorgen ervoor dat we tegenwoordig veel vaker dan vroeger lekker vertoeven in onze eigen tuin. Mensen besteden dan ook heel wat meer aandacht aan de inrichting van hun tuin. Door de nodige tuin inspiratie op te doen kan ook jij ervoor zorgen dat jouw tuin een waar stukje paradijs op Aarde wordt. Benieuwd hoe je dat nu precies kan aanpakken? Dan is het de moeite waard om verder te blijven lezen!

Je tuin inrichten, hoe te beginnen?

Bij een tuin inrichten moet er stil worden gestaan bij heel wat verschillende zaken. De eerste stap die moet worden gezet is bepalen welke functie de tuin in kwestie krijgt. Wordt het vooral een tuin om in te genieten, wil je graag een groentetuin creëren of denk je toch vooral aan de kinderen? De eisen die voorop worden gesteld voor een siertuin verschillen in de praktijk toch wel enigszins met deze van een speeltuin. Hier voor jezelf duidelijkheid in scheppen is dus in eerste instantie erg belangrijk.

Wanneer je de bovenstaande keuze hebt gemaakt is het tijd geworden om na te denken over de stijl waar je tuin in moet worden gerealiseerd. Ook wat dit betreft zal je kunnen vaststellen dat er een keuze kan worden gemaakt uit verschillende mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Een romantische Engelse tuin;
 • Een strak aangelegde Franse tuin;

Uiteraard zijn de bovenstaande mogelijkheden slechts enkele opties waar een keuze uit kan worden gemaakt. De keuze op vlak van stijl voor een tuin kan in de praktijk aanzienlijke verschillen vertonen. Voor de ene persoon geldt dan ook dat hij of zij vooral zweert bij een wat drukker ogende tuin terwijl iemand anders dan weer vooral een strakke, minimalistische uitstraling prefereert. De gekozen stijl voor je tuin zal in eerste instantie sterk worden gebaseerd op deze persoonlijke voorkeur.

Met welke basisonderdelen van een tuin dien je rekening te houden?

Bij een tuin inrichten is het zo dat er vaak aandacht dient te worden besteed aan een zeer groot aantal verschillende onderdelen of elementen. Lang niet al deze onderdelen of elementen zijn echter in elke tuin aanwezig. Dat geldt wel voor de volgende drie basisonderdelen:

 1. Het terras;
 2. Het gazon;
 3. De borders;

Het spreekt voor zich dat er in elke tuin wel een ruimte wordt gecreëerd die uitnodigt om er bijvoorbeeld een glaasje te drinken of er een hapje te eten. Bij het vormgeven van het terras dient er stil worden gestaan bij de keuze van de bestrating, maar daarnaast moet er ook worden nagedacht over de vereiste verlichting evenals het voorzien van een mogelijke zonwering.

Voor het merendeel van de mensen geldt dat ze in hun tuin graag ook een stukje groen terug willen laten komen. Dat kan op verschillende manieren. De keuze voor een gazon is doorgaans altijd een goed idee. Niet alleen creëer je op deze manier meteen aantrekkelijk groen in je tuin, daarnaast is het voordelig te realiseren en vrij eenvoudig te onderhouden. In de borders die worden geplaatst kan je tot slot helemaal los gaan. Hierin plaats je alle planten die moeten zorgen voor extra kleur en leven in jouw tuin. Het aanleggen van borders is uiteraard niet noodzakelijk, maar wel aan te raden.

Waar moet je verder nog op letten bij je tuin inrichten?

Hoe je, je tuin gaat inrichten is natuurlijk geheel aan jou om te bepalen. Door de jaren heen zijn er op de markt heel wat nieuwe mogelijkheden verschenen die je hierbij kunnen helpen. Van welke van deze mogelijkheden jij allemaal in de praktijk gebruik gaat maken is uiteraard afhankelijk van de persoonlijke voorkeur waarover je beschikt. Wij hebben hieronder in ieder geval nog enkele extra interessante zaken op een rijtje gezet waar je bij een tuin inrichten rekening mee kan houden.

Geniet van de voordelen van houtbouw in je tuin

Elementen opnemen in je tuin die zijn vervaardigd uit hout zorgen voor een mooi contrast met de (vaak grijze) bestrating evenals de groene beplanting waarvan sprake is. Voor deze houten constructies geldt bovendien dat ze een absolute eyecatcher kunnen zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld:

 • Een robuuste pergola vervaardigd uit douglashout;
 • Een overkapping welke zich in een hoek van de tuin bevindt;
 • Een zogenaamd vlonderterras;

Heel wat mensen kiezen er bij het realiseren van hun tuin inrichting voor om gebruik te maken van één of zelfs meerdere houtbouw elementen en blijken daar uiteindelijk zeer tevreden over te zijn.

Onderschat de visuele impact van de erfafscheiding niet

Een tuin inrichten of vormgeven betekent uiteraard dat er ook altijd stil moet worden gestaan bij de afscheiding die moet worden gerealiseerd. Ook op vlak van erfafscheiding kan er een keuze worden gemaakt tussen verschillende opties. Zo kan je bijvoorbeeld opteren voor een houten schutting met planken of panelen, maar behoren ook gaaspanelen met hedera tot de mogelijkheden. Andere opties waar je voor kan kiezen zijn:

 • Sierhekwerk;
 • Een bamboe schutting;
 • Een rek met opgestapelde stenen;

Natuurlijk zijn de bovenstaande opties nog lang niet alles en zijn er ook nog heel wat andere mogelijkheden op de markt verkrijgbaar waar je voor kan kiezen. Niet alleen moet je bij het uitkiezen van de erfafscheiding rekening houden met de andere elementen in je tuin. Daarnaast spreekt het voor zich dat je ook rekening zal willen houden met de mate aan privacy die moet worden gerealiseerd. Lang niet voor elke vorm van erfafscheiding geldt dat ze doorkijk onmogelijk maakt. Ook dit is een niet onbelangrijk aandachtspunt om even bij stil te blijven staan.

Wat met een eventuele buitenkeuken of een speelplek voor de kinderen?

We leven niet alleen steeds vaker buiten, daarnaast vinden we het tegenwoordig ook heerlijk om buiten te koken. Geldt dat ook voor jou? Dan kan het realiseren van een buitenkeuken een prima keuze zijn. Beschik je over een gezin met jonge kinderen? Denk er dan ook aan dat het mogelijks leuk zou zijn om een speelplek in de tuin te realiseren. Hoe dan ook, er zijn duidelijk heel wat verschillende zaken waar je aan moet denken bij je tuin inrichten. Het opdoen van de nodige tuin inspiratie is dan ook zeker geen overbodige luxe, in tegendeel!