Woonkamer inspiratie

Analyseer je woonkamer voordat je begint met inrichten

Je woonkamer is één van de belangrijkste ruimtes in je huis. Dit niet alleen omdat je er zeer veel tijd in doorbrengt, maar ook omdat dit de belangrijkste ruimte is om gasten te ontvangen. Het inrichten van een woonkamer kan tegenwoordig op de meest uiteenlopende manieren gebeuren. Op basis van jouw persoonlijke voorkeuren creëer je moeiteloos een ruimte die zowel voor jouw gezin als voor je gasten een heerlijke plaats wordt om te vertoeven.

Wanneer je woonkamer inspiratie opdoet door bijvoorbeeld een aantal woonblogs te lezen zal je meteen tot de vaststelling komen dat er ontzettend veel mogelijk is. De mogelijkheden die worden aangereikt om jouw woonkamer precies op die manier in te richten zoals jij in gedachten hebt waren dan ook nog nooit eerder zo veelzijdig en divers. Omwille van deze reden is het in eerste instantie niet alleen belangrijk om voor jezelf uit te maken aan welke eisen deze ruimte moet voldoen, daarnaast is ook het analyseren van de kamer voor je begint een absolute aanrader.

Voor elke ruimte waarin een woonkamer kan worden gerealiseerd geldt dat ze weer anders is. Alleen al het verschil in afmetingen kan in de praktijk zorgen voor uiteenlopende keuzes die worden gemaakt. Durf bovendien op voorhand enkele pijnpunten van de ruimte aan de kaak te stellen. Beschikt ze bijvoorbeeld over een laag plafond waardoor de ruimte ietwat benepen oogt? Of misschien had je in eerste instantie wel een kleur voor de wanden in gedachten die de ruimte visueel nog kleiner zou maken? Het zijn slechts enkele van de vele factoren waar je beslist aandacht aan zal willen besteden. Het visuele karakter van je woonkamer vormt immers de basis voor jouw interieur.

Hoe kan je het beste je woonkamer inrichten?

Bij het inrichten van je woonkamer dient er in de basis altijd rekening te worden gehouden met het soort meubels waarvoor wordt gekozen. Het spreekt voor zich dat deze meubels op vlak van uitstraling in lijn moeten liggen met de door jou geprefereerde stijl. Dat is echter niet alles. Ook de grootte van de meubels speelt bijvoorbeeld een cruciale rol. In een kleine woonkamer plaats je bijvoorbeeld geen gigantisch grote tafel. Dit terwijl je een grote ruimte ook niet vol zal willen stouwen met allemaal kleine meubelstukken. Het contrasterende effect tussen de grootte van de ruimte en deze van de meubels zou het gevoel in de ruimte negatief kunnen beïnvloeden.

Sowieso is de meubelopstelling één van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden bij het inrichten van een woonkamer. Hou daarbij niet alleen rekening met de afmetingen van de ruimte, maar sta ook zeker stil bij bijvoorbeeld de aansluitingen voor de televisie evenals de mogelijke aanwezigheid van een open haard. Wanneer je de opstelling van de meubels hebt uitgedokterd zal je tot de conclusie komen dat de rest van de inrichting realiseren eigenlijk als het ware kinderspel wordt. Begin dus altijd eerst met het plaatsen van de (grootste) meubels.

De impact van decoratieve objecten op deze woonruimte

Naast de meubels in je woonkamer spreekt het voor zich dat er ook nog gebruik kan worden gemaakt van verschillende decoratieve objecten. Voor verschillende van deze objecten geldt dat ze uiteraard niet alleen een visuele, maar ook een praktische impact hebben op je woonkamer. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan de gordijnen en de eventuele vloerkleden waar je gebruik van gaat maken. Gordijnen zorgen bijvoorbeeld niet alleen voor extra sfeer en gezelligheid, daarnaast kunnen ze warmteverlies tegengaan en helpen ze doorgaans ook om het geluid van buiten te dempen. Voor vloerkleden geldt dan weer dat ze het comfortabel mogelijk maken om bijvoorbeeld in het salon op blote voeten plaats te nemen. Bovendien spreekt het voor zich dat ook een vloerkleed zomaar het gezellige en comfortabele aspect van je woonkamer naar een hoger niveau kan tillen.

Verlies ook het praktische aspect niet uit het oog

Wanneer je woonkamer inspiratie op gaat doen zal de nadruk daarbij niet zelden komen te liggen op het visuele aspect. Mensen stellen zichzelf bij het inrichten van een woonkamer dan ook vooral als doel om deze visueel zo optimaal mogelijk af te stemmen op hun vooropgestelde eisen. Op zich is daar uiteraard niets mis mee. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat het praktische aspect niet uit het oog mag worden verloren. Neem nu bijvoorbeeld de “verkeersstroom” waarvan sprake is binnen deze ruimte. Niet zelden is de woonkamer de meest centraal gelegen ruimte in huis waardoor er sowieso rekening dient te worden gehouden met de zogenaamde looppaden. Je vlot doorheen de woonkamer kunnen bewegen is minstens zo belangrijk als er gezellig in kunnen vertoeven.

Het praktische aspect van de woonkamer gaat verder dan rekening houden met de looppaden alleen. Ook het onderhoudsvriendelijke aspect van deze ruimte kan een belangrijke factor zijn om rekening mee te houden. De woonkamer is vaak één van de drukst bewoonde ruimtes in je woning. Dat heeft als gevolg dat er al snel stof en vuil in kan opduiken. Dat kan je haast niet voorkomen, maar door het maken van enkele specifieke keuzes kan je wel de onderhoudsvriendelijkheid van deze ruimte optimaliseren. De keuze voor zwevende meubelen (bijvoorbeeld voor het TV-meubel) zorgt er alvast voor dat het schoonmaken van de vloer op de meest optimale wijze mogelijk wordt.

Hoe maak je het gezellig in elke woonkamer?

De woonkamer is de ruimte in huis waar je gebruik in kan maken van de meeste accessoires. Voor verschillende van deze accessoires geldt dat ze niet alleen het comfortniveau, maar ook de gezelligheidsfactor aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Denk hierbij niet alleen aan de eerder reeds aangehaalde gordijnen en vloerkleden, maar ook aan kleine meubelstukken zoals een poefje. Uiteraard mogen ook (ontelbaar veel) kussens niet ontbreken.

Het gebruik van kussens zorgt er in de praktijk niet alleen voor dat je extra comfort en gezelligheid creëert, daarnaast hebben deze vaak ook een verrassende invloed op de algehele uitstraling van je woonkamer. Vergeet ook niet om goed na te denken over de verlichting in je woonkamer. Dimbare verlichting is tegenwoordig in de woonkamer bijvoorbeeld een absolute must.