Badkamer inspiratie

Badkamer verbouwen? Laat je inspireren

Het inrichten van een badkamer brengt vaak de nodige uitdagingen met zich mee. Voor de gemiddelde Nederlandse badkamer geldt dat ze vrij klein is. Vaak is er net voldoende ruimte voor een douche en een badkamermeubel, maar een toilet of bad kan lang niet altijd worden geplaatst. Voor het inrichten van deze toch wel belangrijke ruimte is het altijd goed om badkamer inspiratie op te doen. Zo zal je uiteindelijk precies die badkamer creëren waar jij al heel jouw leven van droomt.

De basis voor jouw badkamerinrichting, bepaal het karakter

Er bestaan tegenwoordig uiteraard zeer veel verschillende manieren om een badkamer in te richten. In de praktijk geldt evenwel dat we doorgaans een keuze moeten maken tussen twee opties:

  1. Een badkamer met een enigszins gesloten karakter;
  2. Een badkamer welke beschikt over een open karakter;

Bovenstaande keuze zal een invloed hebben op het merendeel van de onderdelen die je voor jouw badkamer gaat kopen. Een klassiek voorbeeld op dit vlak is natuurlijk de douche. Wie de voorkeur geeft aan een badkamer met een meer gesloten inrichting zal wellicht kiezen voor een douchecabine. Voor mensen die echter vooral een open karakter nastreven geldt dat ze wellicht de voorkeur zullen geven aan een inloopdouche. Wil je graag in je badkamer zowel kunnen rekenen op de aanwezigheid van een bad als van een douche? Denk dan altijd goed na of een combinatie mogelijks geen optie kan zijn. Zo kan je veel ruimte besparen en toch genieten van zowel een douche als bad in je badkamer.

Waar moet je op letten bij het inrichten van je badkamer?

Bij het inrichten van een badkamer is het dus van belang om in eerste instantie voor jezelf uit te maken over welke uitstraling deze dient te beschikken. Daarbij spreekt het voor zich dat je vooral moet roeien met de riemen die je hebt. De inrichting van een kleine badkamer verschilt dan ook ten opzichte van deze van een grote badkamer. Een belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden is dat je in ieder geval het gebruik van drukke kleuren moet zien te voorkomen. De badkamer is enigszins vergelijkbaar met de slaapkamer immers een ruimte waarin je moet kunnen ontspannen. Dat lukt beter bij lichte, neutrale kleuren dan wanneer er sprake is van zeer harde kleuren.

Het meest centrale onderdeel van een badkamer is uiteraard het badkamermeubel. Dit meubel kan in een groot aantal verschillende uitvoeringen worden aangekocht. Niet alleen is dit meubel verkrijgbaar in de meest uiteenlopende stijlen, bovendien kunnen ook de afmetingen aanzienlijk verschillen. Voor de kleinere badkamers zijn er bijvoorbeeld exemplaren op de markt aanwezig welke over een merkbaar mindere diepte beschikken. Dat zorgt ervoor dat ze niet onnodig veel ruimte in beslag nemen terwijl ze je toch het gewenste comfort en gebruiksgemak kunnen bieden. Hou bij de keuze van het badkamermeubel uiteraard ook altijd rekening met het vereiste aantal waskommen. Voor grotere gezinnen geldt dan ook dat ze wellicht meer zijn gebaat met twee waskommen.

Hoe kan je het beste je badkamer decoreren?

Wanneer je badkamer inspiratie gaat opdoen zal je altijd tot de vaststelling komen dat je badkamer decoreren op heel veel verschillende manieren kan gebeuren. Van belang is altijd om ervoor te zorgen dat de gekozen stijl voor je badkamer ook wordt doorgetrokken in de decoratie waar gebruik van wordt gemaakt. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor een landelijke sfeer en heb je daarbij overwegend gebruik gemaakt van hout en bijvoorbeeld natuursteen? Dan zal je deze materialen ook in de decoratieve objecten in je badkamer terug willen zien komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de spiegel waar gebruik van wordt gemaakt. Dit is een niet te missen object in elke badkamer welke vaak een grotere impact heeft op de uitstraling van de ruimte dan je initieel zou vermoeden.

Tip! Kies voor een grote spiegel in een kleine badkamer

Wanneer er sprake is van een vrij kleine ruimte waarin je, je badkamer wil realiseren is het vaak zaak om deze optisch zo groot mogelijk te doen lijken. De keuze voor lichte, neutrale kleuren en veel daglicht kan daar een niet onbelangrijke rol bij spelen. Dat is echter niet alles. Zoals hierboven reeds aangehaald zal iedereen bij een badkamer inrichten altijd rekening willen houden met het voorzien van een spiegel. Wanneer je een kleine(re) badkamer optisch groter wil maken kan het interessant zijn om te kiezen voor een grote spiegel. Hoe groter de spiegel, des te groter doorgaans ook het optisch effect is dat kan worden gerealiseerd.

Glazen wanden, doorgaans de beste keuze voor in de badkamer

De gemiddelde Nederlandse badkamer is zoals reeds aangegeven niet zo groot. Het laatste wat je dan zal willen is dat de ruimte nog eens gebroken wordt door er bijvoorbeeld een ondoorzichtige wand of een muur in te plaatsen. Dit gezegd hebbende kan het wenselijk zijn om verschillende delen van de badkamer af te sluiten van de rest. Dit bijvoorbeeld om rondspattend water te voorkomen. Dat is perfect mogelijk. Je zou er wat dit betreft dan ook voor kunnen kiezen om gebruik te maken van glazen wanden. Het doorzichtige karakter van deze wanden zorgt ervoor dat de ruimte optisch niet kleiner zal worden gemaakt. Ben jij evenwel van mening dat glazen wanden onvoldoende privacy weten te realiseren? Dan zou je eventueel kunnen opteren voor het laten aanbrengen van speciale privacy folie. Het spreekt voor zich dat dit wel een impact heeft op het open karakter van de ruimte.

Extra tips voor het inrichten van jouw badkamer

Door aandacht te besteden aan de informatie op deze pagina zal je kunnen vaststellen dat je reeds een behoorlijk eind komt voor wat het inrichten van je badkamer betreft. Dit gezegd hebbende hebben we nog een aantal extra interessante tips voor jou verzameld en op een rijtje gezet:

  • Maak gebruik van lichte kleuren die een gevoel van rust creëren;
  • De keuze van egale tegels kan het rustgevende karakter ten goede komen;
  • Hangende meubels komen de onderhoudsvriendelijkheid van je badkamer ten goede;
  • Een voldoende hoeveelheid daglicht is in de badkamer van cruciaal belang;

Het inrichten van een badkamer vereist behoorlijk wat tijd en moeite, maar eenmaal je alles hebt uitgedokterd zal je echt ten volle van deze toch wel belangrijke ruimte kunnen genieten.