Keuken inspiratie

Keuken vernieuwen? Laat je inspireren

Bij het inrichten van een keuken dient er rekening te worden gehouden met twee belangrijke factoren. Natuurlijk wil je graag dat je keuken er visueel aantrekkelijk uitziet, maar daarnaast moet ze vooral praktisch en hygiënisch zijn in gebruik. Het is mede omwille van deze reden dat heel wat mensen vast komen te zitten tijdens de inrichting van hun keuken. Door de nodige keuken inspiratie op te doen creëer je voor jezelf mogelijks nieuwe inzichten waar je meteen mee aan de slag kan!

Hoe moet je, je keuken inrichten?

De keuzes die je gaat maken met betrekking tot je keuken inrichten zullen in de praktijk worden beïnvloed door verschillende factoren. In eerste instantie moet er worden gekeken naar de afmetingen waar de ruimte over beschikt waarin je, je keuken wenst te realiseren. De aandachtspunten liggen bij een kleine keuken dan ook toch wel net even anders dan bij een grote keuken het geval is. Beschik je over een uitgesproken voorkeur voor een specifieke stijl van keuken? Dan spreekt het voor zich dat ook deze voorkeur een niet onbelangrijke rol zal gaan spelen.

3 belangrijke tips voor een kleine keuken inrichten

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de inrichting van een kleine keuken. Wanneer je slechts een beperkte beschikbare ruimte voor handen hebt voor het realiseren van je keuken is het van belang om die ruimte zo optimaal mogelijk te gaan benutten. Dit uiteraard zonder dat het gebruiksgemak van de keuken daaronder komt te lijden. Omwille van deze reden wordt het in deze situatie aangeraden om rekening te houden met de onderstaande tips:

 1. Maak gebruik van XXL keukenkasten voor meer opbergruimte in de onderkasten;
 2. Bouw door tot aan het plafond en benut daarmee de hoogte van de ruimte maximaal;
 3. Denk goed na over de exacte indeling en inrichting van de keukenkasten;

Een ruimte met beperkte breedte en diepte kan nog steeds over een meer dan degelijke hoogte beschikken. Ook dit is ruimte die je kan benutten waardoor je ook in een kleine(re) keuken toch zonder probleem alle toestellen en spullen in kwijt kan die je wenst.

3 belangrijke tips voor een grote keuken inrichten

Veel mensen denken dat de inrichting van een grote keuken veel eenvoudiger is dan wanneer er slechts een beperkte hoeveelheid aan ruimte voor handen is. In de praktijk blijkt dat echter vaak helemaal niet het geval te zijn. Het praktisch, maar tegelijkertijd toch ook gezellig en uitnodigend maken van een keuken in een grote ruimte brengt zelfs niet zelden extra aandachtspunten met zich mee. Drie belangrijke tips waar je in dit geval rekening mee moet houden zijn alvast de volgende:

 1. Maak gebruik van werkzones om grote afstanden en onnodige bewegingen te voorkomen;
 2. Creëer in de spoelbakkast ruimte voor extra installaties zoals bijvoorbeeld een Quooker;
 3. Maak gebruik van deuren met laden in plaats van planken;

Het gevaar zit hem bij een grote keuken vooral in te grote afstanden tussen de verschillende werkzones waar gebruik van wordt gemaakt. Wanneer je niet alles vlot bij de hand hebt wat je mogelijks nodig kan hebben tijdens bijvoorbeeld het bereiden van je maaltijden kan dat het werkcomfort sterk negatief beïnvloeden. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Denk dus in ieder geval niet dat het inrichten van een grote keuken minder aandacht vereist of eenvoudiger is. In de praktijk is namelijk veelal precies het omgekeerde het geval.

Maak gebruik van (vijf) verschillende werkzones in je keuken

Bij je keuken inrichten is het zoals hierboven reeds aangegeven vaak aangeraden om gebruik te maken van verschillende werkzones. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen deze zones:

 1. De zone voor spoelen en afval;
 2. Voorbereidingszone;
 3. Kookzone;
 4. Bevoorradingszone;
 5. De opbergzone;

Je keuken inrichten in de bovenstaande vijf zones zorgt er in de praktijk voor dat je kan rekenen op meerdere voordelen. Niet alleen oogt de keuken te allen tijde zeer overzichtelijk, daarnaast zal je ook kunnen vaststellen dat dit het werkcomfort en zelfs de hygiëne alleen maar ten goede komt.

Keuze uit een groot aantal verschillende stijlen

Voor het inrichten van je keuken kan er een keuze worden gemaakt uit tal van verschillende stijlen. Voor elke stijl geldt dat ze uiteraard over haar eigen specifieke kenmerken beschikt. Neem nu bijvoorbeeld een moderne keuken. Wie een moderne keuken wil realiseren zal daarbij vooral de stelling “less is more” in het achterhoofd willen houden. Een moderne stijl staat immers vaak gelijk aan een minimalistische uitstraling. Niet voor niets wordt er bij dergelijke keukens vaak gebruik gemaakt van neutrale kleuren zoals wit en zwart waarbij tevens de voorkeur uitgaat naar een greeploze afwerking. Dat is niet het geval wanneer je zou kiezen voor een landelijke keuken.

Landelijke keukens zijn tegenwoordig ontzettend populair. Dit niet in het minst omdat ze de gezellige sfeer van het echte thuisgevoel weten te creëren. Voor dergelijke keukens geldt dan ook dat ze vooral lekker knus en gezellig zijn. Bij het inrichten van een dergelijke keuken gaat de voorkeur dan ook vaak uit naar het gebruik van natuurlijke materialen. Denk hierbij niet alleen aan hout, maar ook aan natuursteen. Een leuke touch voor elke landelijke keuken is de integratie van zogenaamde kaderdeuren die men vroeger vaak tegenkwam in boerderijen. In ieder geval mag het duidelijk zijn, de precieze afwerking van je keuken wordt altijd sterk bepaald door de gekozen keukenstijl.

Tips voor het inrichten van een tijdloze keuken

De keuken is een ruimte waar je dagelijks gebruik van maakt. Van belang is dan ook om te voorkomen dat de gekozen stijl al snel gaat vervelen. Steeds vaker geven mensen daarom de voorkeur aan het realiseren van een tijdloze keuken. Dit is een keuken die beschikt over een uitstraling die de tand des tijds doorgaans moeiteloos weet te doorstaan. Bij de inrichting van een tijdloze keuken wordt er vooral gewerkt met neutrale elementen en kleuren. Bij een dergelijke keuken ligt de nadruk bovendien ook vaak op duurzaamheid. Investeren in kwalitatieve keukenapparatuur waar je echt langdurig gebruik van zal kunnen maken en van zal kunnen genieten is dan ook een absolute must.