Slaapkamer inspiratie

Slaapkamer opvrolijken? Laat je inspireren

De slaapkamer is een ruimte waarin je lekker tot rust wil kunnen komen. Na een lange werkdag krijg je in deze kamer van je woning precies die rust waar jij naar op zoek bent. De geborgenheid die deze ruimte weet te bieden wordt voor een groot deel gerealiseerd door de inrichting waarvoor wordt gekozen. Verschillende elementen kunnen het rustgevende karakter van deze ruimte extra kracht bijzetten. Door hier rekening mee te houden creëer je ongetwijfeld de voor jou beste slaapkamer.

Welke materialen gebruiken voor je slaapkamer decoreren?

Wanneer je slaapkamer inspiratie wenst op te doen zal je naar alle waarschijnlijkheid eerst even willen kijken naar de verschillende soorten materialen waar er gebruik van kan worden gemaakt. Het soort materiaal waar je uiteindelijk voor gaat kiezen is namelijk sterk bepalend voor de sfeer in de slaapkamer. Heel wat mensen prefereren natuurlijke materialen. Hiermee creëer je dan ook al snel de nodige rust en warmte in je slaapkamer. Heb jij ervoor gekozen om veel wit te gaan gebruiken in je slaapkamer? Dan zou je bijvoorbeeld de ruimte meteen een stuk meer tot leven kunnen brengen met behulp van een mooie rotan stoel. Op deze manier creëer je meer leven zonder dat er opvallende kleuren moeten worden gebruikt. Zo wordt het rustige geheel toch gerespecteerd.

Welke rol speelt de verlichting bij een slaapkamer inrichten?

Bij het inrichten van je slaapkamer dien je niet alleen rekening te houden met de keuze van de verschillende meubelstukken. Ook de verlichting in deze ruimte is zeer belangrijk. Niet zelden wordt er daarom voor gekozen om voor deze ruimte (net als voor de andere ruimtes in huis overigens) gebruik te maken van een doordacht lichtplan. Het soort verlichting waar je voor zal kiezen is altijd afhankelijk van de manier waarop de slaapkamer wordt gebruikt.

Werk of studeer jij bijvoorbeeld vaak in de slaapkamer? Dan is kiezen voor een functionele lamp die voldoende licht verspreidt aan te raden. Doet jouw slaapkamer echter in de praktijk uitsluitend dienst als ruimte waarin je alleen maar slaapt of ontspant? Dan zal je wellicht kunnen concluderen dat de uitstraling van de lamp mogelijks belangrijker zal zijn dan de hoeveelheid licht die ze geeft. Kiezen voor verlichting voor in de slaapkamer die je kan dimmen geniet vaak de voorkeur.

Een vloerkleed, één van de belangrijkste decoratieve elementen voor in de slaapkamer

Wanneer je voor je slaapkamer inrichten één of meerdere decoratieve elementen gaat kopen zal je in de praktijk vaak kunnen vaststellen dat deze over een dubbele functie beschikken. Niet alleen kunnen deze elementen een niet onbelangrijke invloed hebben op de uitstraling van de slaapkamer, bovendien kunnen ze ook het comfortniveau naar een hoger niveau tillen. Een vloerkleed is wat dit betreft één van de bekendste voorbeelden. Niet alleen zorgt ze ervoor dat je lekker comfortabel op blote voeten door de slaapkamer kan lopen, daarnaast is ze ook een echte sfeermaker.

Ook de gordijnen spelen een cruciale rol bij je slaapkamer inrichten

In het overgrote merendeel van alle Nederlandse slaapkamers zijn wel gordijnen terug te vinden. Voor gordijnen geldt dat ze op verschillende vlakken een interessante meerwaarde weten te realiseren. In eerste instantie kunnen ze natuurlijk vereist zijn voor het afdoende kunnen verduisteren van de slaapkamer. Daarnaast zorgen gordijnen er eveneens voor dat geluiden van buitenaf kunnen worden onderdrukt waardoor ze je nachtrust minder of niet zullen verstoren.

Naast de praktische voordelen die gordijnen met zich meebrengen spreekt het voor zich dat er ook visuele voordelen aan verbonden zijn. Gordijnen vormen opvallende elementen in de (slaap)kamer waarin ze worden opgehangen. Op deze manier kunnen ze de uitstraling van de ruimte extra kracht bijzetten. Dat is echter nog niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat ze kunnen zorgen voor meer sfeer en gezelligheid. Zeker wanneer je het gebruik van gordijnen combineert met een leuk vloerkleed zal je kunnen vaststellen dat je slaapkamer er meteen (nog) gezelliger uit gaat zien! De keuze voor goed verduisterende gordijnen wordt uiteraard altijd sterk aanbevolen.

Sierkussens, eigenlijk een onmisbaar element in elke slaapkamer

Wanneer je verschillende artikelen doorneemt die gaan over slaapkamer inspiratie is de kans ontzettend groot dat veel van deze teksten de nadruk zullen leggen op het bed. Het spreekt immers voor zich dat het bed het belangrijkste meubelstuk vormt dat deel uitmaakt van de slaapkamer. Niet alleen het comfort van het bed, maar ook de uitstraling waarover ze beschikt wordt door veel mensen als ontzettend belangrijk ervaren. Hoe creëer je nu echter een bed waarin je het liefst van allemaal meteen in wil neerploffen? Werken in laagjes is vaak het antwoord op deze vraag.

Bovenstaande zou je kunnen creëren door boven op je hoofdkussen nog één of meerdere sierkussens te plaatsen. Bovendien kan je ook gebruikmaken van verschillende spreien. Bij voorkeur kies je dan uiteraard voor spreien die zijn gemaakt uit verschillende materialen en bovendien ook beschikken over verschillende structuren. Niet alleen zorgt het gebruik van verschillende lagen voor extra warmte (leuk voor tijdens de koele wintermaanden!), daarnaast maken ze je bed en bij uitbreiding ook je slaapkamer in één klap (nog) sfeervoller.

Je slaapkamer decoreren? Vergeet ook de planten niet!

Bij het decoreren van de woonkamer wordt er niet zelden de nodige aandacht besteed aan het voorzien van één of meerdere planten. Tijdens een slaapkamer decoreren wordt dit echter vaak over het hoofd gezien. Geheel ten onrechte eigenlijk. Planten voorzien in de slaapkamer zorgt ervoor dat je in één klap kan rekenen op verschillende voordelen. Niet alleen creëer je op die manier meer kleur in de kamer, daarnaast komt het ook de sfeer alleen maar ten goede. Voor planten geldt trouwens dat ze ook een gezondheidsvoordeel met zich meebrengen. Planten staan er namelijk om bekend de lucht te zuiveren.

Het spreekt voor zich dat, dit geen overbodige luxe is in de kamer waar je zoveel tijd in door gaat brengen, in tegendeel. Naast levende planten zou je bijvoorbeeld bij je slaapkamer decoreren ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld gedroogde takken of bladeren. Hiermee wordt een leuke, natuurlijke en speelse toevoeging gecreëerd voor wat de decoratie in je slaapkamer betreft.