Een spatwand in de keuken, welke keuzes heb je?

  • Categorie: Tips
  • 6 juli 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Je gaat de keuken renoveren of je besluit om een compleet nieuwe keuken aan te schaffen. Je moet met veel zaken rekening houden. Je moet natuurlijk goed kijken naar het model en de stijl van de keuken en je moet er ook rekening mee houden dat je genoeg werk- en bergingsruimte hebt. Met al die keuzestress is er bijna geen tijd om goed na te denken over de dingen die ook belangrijk zijn. Zoals de spatwand in de keuken. Een cruciaal onderdeel dat niet alleen de sfeer van de keuken kan beïnvloeden, maar het leven ook een stuk makkelijker kan maken. In onze blog vertellen we meer over de spatwanden en welke keuzes je allemaal hebt.

Waarom een spatwand in de keuken?

De spatwand in een keuken kan sfeerbepalend zijn. Op basis van de stijl van jouw keuken kun je kiezen uit verschillende kleuren en materialen. Van glas tot aan steen en van tegels tot aan kunststof. Maar waarom hebben we eigenlijk een spatwand nodig? De spatwand is vooral belangrijk om de keuken netjes en schoon te houden. Je bent bezig met het bereiden van maaltijden en met water en vieze spetters belanden al snel op de muren. Omdat een spatwand in de basis makkelijk schoon te maken is kun je vieze vlekken snel verwijderen. Dat is bij een geverfde of gestucte muur wel anders!

Houten spatwand

In leef keukens en vooral landelijke keukens is hout een belangrijke sfeermaker, maar een spatwand van hout is niet de beste keuze. Niet onmogelijk, maar je moet het hout dan vaak impregneren en behandelen om ervoor te zorgen dat het tegen vocht kan. Een houten spatwand achter een fornuis is sowieso een no go, want hout is niet warmtebestendig. Het kan zelfs gevaarlijk zijn als de vlam in de pan slaat! Wil je toch een muur van hout? Kijk dan eens naar een spatwand met houtlook tegels. Deze tegels zijn niet van echt hout te onderscheiden, maar je hebt alle voordelen van een keramische tegel waar we later in onze blog nog even op terugkomen.

Een spatwand van glas

Een populaire keuze is de spatwand van glas. Glas is vocht- en hittebestendig en kun je dus in de complete keuken aanbrengen. Een groot voordeel van glas is dat het eenvoudig te reinigen is. Dus vieze vingers en vlekken zijn met een vochtige doek binnen een handomdraai verdwenen. Een groot voordeel is dat je glas in verschillende kleuren kunt krijgen. Ga je voor melkglas of een transparante glasplaat of kies je juist voor een subtiele kleur die perfect aansluit bij de keuken? Een ander pluspunt is dat glas reflecteert en dat kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een kleine keuken veel groter lijkt! Het grootste voordeel is dat een glasplaat vaak uit één deel bestaat en zo kun je dus een naadloze spatwand installeren.

RVS gebruiken

Een plaat van RVS is ook een populaire keuze. Vooral in industriële en moderne keukens zien we de spatwand van RVS steeds vaker terugkomen. RVS is ook vocht- en hittebestendig en eenvoudig te reinigen. RVS is ook prima te combineren met andere materialen. Zo zou je een deel van de spatwand kunnen betegelen of verven met een waterafstotende verf en een rvs-plaat achter het fornuis kunnen plaatsen. Dat zorgt ook voor een luxueuze en speelse afwerking.

De muur van de keuken verven

Het is niet noodzakelijk om een spatwand te installeren, want je kunt de muur ook prima verven. Kies dan wel voor een verfsoort die je met een vochtige doek kunt afnemen. Deze soorten bestaan, maar zijn in de regel iets prijziger dan muurverf en latex. Het grote voordeel is dat je vieze vlekken eenvoudig weg kunt halen. Een minpuntje is dat een geverfde muur lang niet zo’n luxueuze uitstraling geeft als een spatwand met tegels, RVS of glas.

De tegel is terug van weggeweest!

De tegel is weer terug van weggeweest en dat is niet zo vreemd. Je hebt enorm veel keuze uit verschillende soorten, maten en kleuren en zo kun je de tegel in vrijwel iedere stijl verkrijgen. Het grote voordeel van tegels is dat ze makkelijk schoon te maken zijn en dat het ook een duurzame oplossing is waar je heel lang profijt van kunt hebben. Voor een mooi effect kun je kiezen voor een voeg die matcht met de kleur van de tegel of laat een bijzondere tegel, zoals de hexagon tegel eruit springen door met een contrasterende voeg te werken! Een ander voordeel is dat je zowel de vloer als de spatwand met elkaar kunt matchen door dezelfde tegels te gebruiken. Dat maakt de keuken veel meer één geheel.