Groene aanslag tegels verwijderen zonder te moeten schrobben

groene aanslag verwijderen zonder te schrobben

Eindelijk! De zomer komt er weer aan. De eerste zonnestralen zorgen er gelijk voor dat we lekkerder in ons vel zitten en weer zin krijgen om naar buiten te gaan. Tijd dus om je tuin weer zomerproof te maken. Heb je ook zo’n hekel aan groene aanslag op je tegels en wil je weten hoe je deze kunt verwijderen? Het liefst nog zonder te schrobben? Lees dan snel verder.

Aanslag ontstaat vaak in de wintermaanden dat je terrastegels te weinig zonlicht kregen. Dat gecombineerd met meer dan genoeg vocht (regen) zorgt voor de perfecte leefomstandigheden van mossen en algen. En dat is dus die groene aanslag op jouw tegels. Het maakt niet uit wat voor tegels je hebt, je zal er niet aan ontkomen.

Groene aanslag op je tegels zit er niet alleen mooi uit, maar doordat je tegels gladder worden, is het ook nog eens gevaarlijk. Veel ongelukken in de tuin ontstaan namelijk door gladde tegels.

Dus, tijd om er wat aan te doen. Schrobben maar! Groene aanslag is hardnekkig dus je zal hard moeten schrobben en in de vrieskou is dat nou niet bepaald de leukste activiteit die je kunt bedenken. Gelukkig hebben we daar een oplossing voor. Wil jij weten hoe je groene aanslag kan verwijderen zonder te schrobben? Lees onze stappenplan.

Groene aanslag verwijderen zonder te schrobben? Gebruik soda!

Je leest het goed. Geen extreem dure middeltjes, maar gewoon een eenvoudig recept: heet water met soda. En om het je nog makkelijker te maken hebben we een stappenplan voor je gemaakt:

  1. Vul een emmer met 10 liter heet water.
  2. Gooi hier 5 grote eetlepels met soda in.
  3. Gooi daar 5 eetlepels met groene zeep doorheen.
  4. Men het geheel goed door elkaar.
  5. Verspreid de inhoud van je emmer over je terras.
  6. Ga met een harde bezem over je terras heen.
  7. Laat je soda en groene zeep goed inwerken en spoel daarna je terras af met schoon water.

Het resultaat? Zonder al te veel moeite heb je al je groene aanslag verwijderd.

Kan je groene aanslag op je tegels ook voorkomen? 

Echt voorkomen van groene aanslag is erg lastig. En het vergt wat werk. Dit kan je namelijk alleen doen door vrij regelmatig je tuin schoon te maken. Er zijn tegels met een speciale coating beschikbaar, maar deze zijn een flink stuk duurder. Je kunt er ook voor kiezen om de coating laag zelf aan te brengen. Dit kan op iedere tegel. Het kost je wat moeite en geld, maar je bent daarna wel van alle toekomstige groene aanslag af.

Tips voor het verwijderen van groene aanslag

Tot slot hebben we nog een paar andere tips die je kunt gebruiken om je terrastegels schoon en vrij van aanslag te houden. We hebben 3 tips voor je op een rij gezet:

  • Als je geen soda in huis hebt is een gieter met lauw water en een berg zout (strooizout of keukenzout) ook goed. Doe dit bij voorkeur niet te vaak want zout op je tegels verspreiden kan de toplaag aantasten. Je groene aanslag verdwijnt hierdoor dus ook.
  • Een alternatief is schoonmaakazijn. De meeste mensen hebben dit standaard in hun kast staan en dat kan je ook prima gebruiken om groene aanslag mee te verwijderen. Verspreid dit over je tegels en ga met een harde bezem over de tegels heen. Je zult zien dat je tegels hierna weer helemaal schoon zijn.