Onkruid verwijderen moeilijk? Niet met deze tips.

onkruid verwijderen

Een van de ergernissen die je kan hebben als je een tuin hebt is het onkruid dat in je tuin kan groeien. Het onkruid geeft een onverzorgd en rommelig beeld van je tuin. Onkruid kan andere planten of groentes minder goed groeien. Daarom moet je het onkruid op regelmatige basis uit je tuin verwijderen. Maar hoe doe je dat dan precies dat onkruid verwijderen? In deze blog lees je meer over het verwijderen van onkruid uit je tuin.

Is onkruid in je tuin te voorkomen?

Wat zou het makkelijk zijn als je het groeien van onkruid in je tuin zou kunnen voorkomen. Dat is niet helemaal mogelijk, maar er zijn natuurlijk ook wel dingen die je kan doen om de groei van onkruid tegen te gaan. Zo zou je bijvoorbeeld de grond af kunnen dekken met een stuk zeil. Hierdoor kan er geen water of licht bij de zaden van het onkruid in de grond komen. Dat maakt dat het onkruid geen kans krijgt om te gaan groeien.

De grond kan afgedekt worden met een anti-worteldoek, een mulchlaag of karton. Een mulchlaag bestaat vaak uit cacaodoppen of houtsnippers. Doe dit voordat je je nieuwe tuin aan gaat leggen en je zult merken dat je bijna geen onkruid meer tegen zal komen in je tuin.

Hoe herken je onkruid?

Iedereen kent de paardenbloem wel. De gele bloem die niet weg te denken is in de grasvelden en tuinen. Voor de ene persoon is de paardenbloem een prachtige bloem en voor de ander is het onkruid. Daarom kan je onder onkruid de planten verstaan die jij niet graag in je tuin ziet.

Ook planten die zomaar ineens in je tuin beginnen te groeien vallen onder onkruid. Deze planten zijn ongewenst omdat ze zich ongewenst gaan voortplanten in je tuin en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Helaas is het niet zo dat je al het onkruid meteen zal herkennen. Daar heb je ook wat tijd voor nodig. Als je graag in de tuin bezig bent, dan zou je je kunnen verdiepen in het onkruid. Als je meer daarover te weten komt, zal je tuin er ook steeds beter uit gaan zien.

Hoe verwijder je onkruid?

Er zijn maar weinig mensen die het leuk vinden om hun tuin onkruidvrij te maken. Toch is het iets waar je niet onderuit kan, maar hoe kun je dat dan op een makkelijke en snelle manier doen? Hieronder lees je een aantal tips die je kan gebruiken:

  • Schoffel je tuin voor

Door te schoffelen maak je het oppervlakkige onkruid al een beetje los. Deze zijn daardoor makkelijk te verwijderen. Hou het schoffelen bij en doe dit een aantal keren in de week.

  • Onkruid verwijderen

Als je onkruid gaat verwijderen dan moet je er op letten dat je de wortel met het onkruid mee verwijderd. Op die manier zal het onkruid niet meer terug kunnen groeien.

  • Onkruid verdelgen

Als je voor het verdelgen van onkruid kiest, zorg er dan voor dat je dit doet met een verantwoord middel. Daarmee hou je ook rekening met de andere planten in je tuin.