Schimmel in huis ontdekken en hoe te verwijderen

schimmel in huis verwijderen

Het is erg vervelend als je schimmel in huis hebt. Schimmels zijn organismen die zich door middel van spoorvorming vermenigvuldigen. De schimmel is niet gevaarlijk, maar de sporen die worden verspreid wel! Wanneer je deze inademt kunnen er op lange termijn lichte tot ernstige gezondheidsklachten ontstaan. Dus het is belangrijk dat je schimmel kunt identificeren en dat je het uit de woning verwijdert. Maar hoe herken je schimmel en wat kun je ertegen doen? In onze blog geven wij hier antwoord op.

Hoe ziet schimmel eruit?

Schimmel is gelukkig vrij simpel te herkennen en je hebt eigenlijk twee vormen die je in huis het vaakst tegenkomt. De zwarte schimmel dankt zijn naam aan de zwarte spikkels die je op muren, plafonds en in textiel tegenkomt. Deze clusters van spikkels worden alsmaar groter als je er niets tegen doet. Op minder zichtbare plekken of plaatsen die je minder bezoekt kan het zelfs zo ernstig worden dat er grote donkere vlekken ontstaan. Een andere vorm vind je het vaakst terug op meubilair en textiel en dat is de witte schimmel. Witte schimmel is het beste te vergelijken met een witte en harige aanslag dat ontstaat.

Hoe gevaarlijk is schimmel?

Schimmel is levensgevaarlijk! De schimmel doet geen vlieg kwaad, maar de sporen die worden afgescheiden wel. Wanneer je deze sporen inademt kunnen er medische klachten ontstaan. Van een geïrriteerde en jeukende huid tot aan brandende ogen en astmatische klachten. Schimmelsporen kunnen ook stress versterken en stress kan weer ernstige klachten, zoals hart- en vaatziekten veroorzaken. Schimmel moet je dus verwijderen om problemen voor te zijn. Je hoeft echt niet direct in paniek te raken als je een aantal zwarte spikkels ziet, maar je moet wel actie ondernemen!

Waar komt schimmel het vaakst voor?

Schimmel, warmte en vocht zijn de grootste vrienden. Dus in ruimtes waar het warm en vochtig is hebben schimmels de kans om zich te vermeerderen. Logischerwijs is de badkamer de plek waar schimmel het vaakst voorkomt. Het begint met een aantal zwarte spikkels op de muren en het plafond, maar ook langs het kozijn van de douchedeur kan er schimmelvorming ontstaan. De badkamer is ook zeker niet de enige plek waar schimmel voorkomt. In slaapkamers, keukens en toiletten hebben schimmels alle kans om zich te hechten en te vermeerderen. Er zijn zelfs een groot aantal cases waarbij schimmel in kleding gaat zitten! Dit kun je gelukkig herkennen aan de zwarte spikkels of de witte aanslag en de kleding ruikt dan ook muf.

Hoe voorkom je schimmel?

Schimmel kun je makkelijk voorkomen door bijvoorbeeld na het douchen de badkamer droog te maken. Het is wat meer werk, maar in een droge badkamer heeft schimmel geen schijn van kans. Je kunt ook goed ventileren als je klaar bent met douchen, maar ventileren in een slaapkamer, keuken en woonkamer kan ook geen kwaad om schimmels te bestrijden. De sporen kunnen makkelijk ontsnappen en je hoeft jezelf dus ook geen zorgen te maken dat je ziek wordt. Je kunt ook in een ruimte het plafond en muren verven met schimmelwerende verf!

Hoe te verwijderen?

Als het kwaad al is geschied moet je schimmel verwijderen. Dit kun je prima zelf doen als we het hebben over minimale witte aanslag of als er slechts een aantal zwarte spikkels zichtbaar zijn. Vaak volstaat het dan al om deze plekken met warm water met wat soda te behandelen. Je kunt ook een schoonmaakmiddel kopen bij een bouwmarkt of een supermarkt, maar de chemicaliën in deze middelen zijn ook allerminst goed voor de gezondheid. Als je toch besluit om deze middelen te gebruiken adviseren we om een mondmasker en handschoenen te dragen. Blijf ook gedurende de behandeling en daarna goed ventileren om de chemische lucht te laten verdwijnen. De lucht is te vergelijken met een combinatie van ammoniak en chloor.